Polis Meslek Eğitim Merkezi (POMEM) Nedir?
POMEM, “Polis Meslek Eğitim Merkezi” anlamına gelir ve Polis Akademisi Başkanlığı tarafından, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün polis memuru ihtiyacını karşılamak üzere kurulmuş mesleki eğitim kurumudur.
POMEM’in temel amacı, eğitim-öğretim yoluyla yetiştirilen adayları polis memuru olarak göreve hazır hâle getirmektir. Yani sadece “polislik için temel eğitimi almak” değil aynı zamanda meslek disiplinine uyum sağlamak, fiziki-psikolojik yeterliliğe sahip olmak, hukuk ve polislik uygulamaları konusunda bilgi sahibi olmaktır.
Kimler Başvurabilir?
POMEM’e başvurabilecek adaylarla ilgili başlıca şartlar şunlardır:
Polis Akademisi tarafından duyurulan bir KPSS taban puanı vardır. Bu taban puanı karşılamanız şeklinde ön başvurunuzu yaptıktan sonra 10 Katı Kuralı olarak adlandırılan alınacak öğrenci sayısının 10 katı sıralamasına giren adaylar mülakatlara çağrılmaya hak kazanır.
Mülakat aşamaları ise
Başarılı olan adaylar POMEM’e kabul edilir, belirlenen süreyle eğitime başlarlar.
Genel sağlık taraması ise okula girmeye hak kazanan adayların initbak sürecinde yapılmaktadır. Yedek adaylar için istisna durumlar oluşabilir okula kayıt yaptırdıktan hemen sonra gibi..
Eğitim süresi geçtiğimiz yıllarda istisna durumlardan dolayı çeşitli değişikler gösterse de şuanda aktif olarak okulda olan 32.Dönem POMEM adayları ve bundan sonra gelecek diğer dönemlerde sabit 10 aylık eğitim süreci başlamış bulunmaktadır.
Son 3 Döneme Ait Kontenjan Bilgileri ve Taban puanlar
Tabloda gördüğünüz son 3 dönem Polis Meslek Eğitim Merkezi (POMEM) alımlarına ait kontenjan ve taban puan bilgileridir.
-Şanlı Yuva-
POMEM, “Polis Meslek Eğitim Merkezi” anlamına gelir ve Polis Akademisi Başkanlığı tarafından, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün polis memuru ihtiyacını karşılamak üzere kurulmuş mesleki eğitim kurumudur.
POMEM’in temel amacı, eğitim-öğretim yoluyla yetiştirilen adayları polis memuru olarak göreve hazır hâle getirmektir. Yani sadece “polislik için temel eğitimi almak” değil aynı zamanda meslek disiplinine uyum sağlamak, fiziki-psikolojik yeterliliğe sahip olmak, hukuk ve polislik uygulamaları konusunda bilgi sahibi olmaktır.
Kimler Başvurabilir?
POMEM’e başvurabilecek adaylarla ilgili başlıca şartlar şunlardır:
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak.
- En az önlisans ya da lisans mezunu olmak veya yurtdışından denkliği kabul edilen bir yükseköğretim kurumundan mezun olmak.
- Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) üzerinden belirlenen minimum puanı almış olmak.
Polis Akademisi tarafından duyurulan bir KPSS taban puanı vardır. Bu taban puanı karşılamanız şeklinde ön başvurunuzu yaptıktan sonra 10 Katı Kuralı olarak adlandırılan alınacak öğrenci sayısının 10 katı sıralamasına giren adaylar mülakatlara çağrılmaya hak kazanır.
Mülakat aşamaları ise
- Ön sağlık aşaması
- Fiziki yeterlilik testi (Polis Akademisi tarafından belirlenen parkurdan oluşmaktadır)
- Sözlü mülakat aşaması olarak 3 bölümden oluşmaktadır.
Başarılı olan adaylar POMEM’e kabul edilir, belirlenen süreyle eğitime başlarlar.
Genel sağlık taraması ise okula girmeye hak kazanan adayların initbak sürecinde yapılmaktadır. Yedek adaylar için istisna durumlar oluşabilir okula kayıt yaptırdıktan hemen sonra gibi..
Eğitim Süresi ve İçeriği
- Eğitim-öğretim süresi minimum on ay olarak belirlenmiştir.
- Eğitim iki yarıyıldan oluşur
- Eğitim içeriği genel olarak şunları kapsar: hukuk (anayasa, ceza hukuku, polis yetkileri), polislik uygulamaları (olay yeri inceleme, müdahale), fiziki eğitim, savunma taktikleri, iletişim-psikolojik hazırlık.
Eğitim süresi geçtiğimiz yıllarda istisna durumlardan dolayı çeşitli değişikler gösterse de şuanda aktif olarak okulda olan 32.Dönem POMEM adayları ve bundan sonra gelecek diğer dönemlerde sabit 10 aylık eğitim süreci başlamış bulunmaktadır.
Son 3 Döneme Ait Kontenjan Bilgileri ve Taban puanlar
| Dönem | Eğitim Durumu | Erkek Kontenjan | Kadın Kontenjan | Toplam Kontenjan | KPSS Taban Puanı* |
|---|---|---|---|---|---|
| 30. Dönem | Lisans | 6.900 | 1.580 | 8.480 | Erkek:60 puan , Kadın:61.89 puan |
| 30. Dönem | Önlisans | 1.700 | 420 | 2.120 | Erkek:68.26 puan , Kadın:71.73 puan |
| 31. Dönem | Lisans | 6.000 | 1.500 | 7.500 | Erkek:60 puan , Kadın:64.02 puan |
| 31. Dönem | Önlisans | ALIM YOK | ALIM YOK | ALIM YOK | 31.DÖNEM ÖN LİSANS ALIMI YAPMAMIŞTIR! |
| 32. Dönem | Lisans | 8.160 | 1.440 | 9.600 | Erkek:60 puan , Kadın:68.23 puan |
| 32. Dönem | Önlisans | 2.040 | 360 | 2.400 | Erkek:69.85 puan , Kadın:78.08 puan |
Tabloda gördüğünüz son 3 dönem Polis Meslek Eğitim Merkezi (POMEM) alımlarına ait kontenjan ve taban puan bilgileridir.
-Şanlı Yuva-